Hooggevoeligheid

(Hoog)gevoeligheid

Soms denk ik dat de hele wereld om mij draait
Soms snap ik niets van wat ik allemaal voel
Soms ben ik ten einde raad…
Soms ben ik heel erg boos, verdrietig of in een keer zo blij
Waarom beleef ik alles zo intens?

Mensen die erg gevoelig zijn hebben nauwelijks een filter, waardoor alles heel direct of met andere woorden intens binnenkomt. Mensen die minder gevoelig zijn snappen soms ook niet de reacties of keuzes van gevoelige mensen. Hoe komt het toch dat het kind ineens 180 graden draait, van blij naar boos? Hoe komt het toch dat die volwassene die keuze maakt of met regelmaat worstelt met zichzelf?

De gevoeligheid zorgt er namelijk voor dat je jezelf (soms) moeilijk kunt onderscheiden van de rest van de wereld, je voelt je een. Waardoor je geconfronteerd kunt worden met; wat is nu van mij en wat is van de ander, moet ik hier nu wat mee of niet? Zo kan een (hoog) gevoelig persoon al snel vol zitten. Waarbij een minder gevoelig persoon weer kan denken; waar maak je je druk om?

Naarmate je ouder wordt kun je mentale constructies bedenken hoe hier mee om te gaan of weet je welke manier even werkt om het weg te drukken. Wat voor een kind vaak nog lastig is, omdat het hem/haar vaak nog overkomt. Daardoor kan het kind zich juist terugtrekken of juist controle gaan zoeken en bepalend worden in zijn gedrag. Daarentegen worstelen volwassenen juist met ervaringen/belevenissen uit het verleden omdat ze dat ook zo intens hebben ervaren en ze juist door hun gevoeligheid daar makkelijker in aan te raken zijn of aan herinnert kunnen worden.

Omdat je je gevoeligheid niet zomaar uit kunt zetten, heeft het voor de persoon zelf als zowel de ouders vaak ook te maken met een proces van acceptatie. Gevoeligheid staat nog weleens in het kader van zwakte (vooral bij mannen) en wordt er minder gekeken naar de kracht, omdat het sneller als negatief ervaren wordt. De combinatie van schaamte en onzekerheid zorgt ervoor dat mensen die gevoelig zijn, zich sneller op een eilandje zetten en zich hiervoor proberen af te sluiten. Maar dat gaat niet. Iedere persoon gaat er op zijn/haar manier mee om en geeft het op zijn/haar manier uiting. Daarom zijn (hoog)gevoelige mensen ook sneller kwetsbaar voor bijv. verslavingen. Omdat wat opgenomen wordt ook weer eruit mag. Dit geldt zowel voor prikkels van buitenaf, maar bijv. ook voeding en vele andere factoren.

Zo zijn er vele boeken geschreven en worden er lezingen en workshops aangeboden waar vele adviezen en tips in beschreven of aangereikt worden. Wat belangrijk is dat je weer mag vertrouwen op je gevoeligheid, want het heeft je juist wat te vertellen. Luister daarna, want onderschat de vele kennis die je al in huis hebt niet. Leer dat je juist die kennis en wat je ervaart niet zo in twijfel moet trekken maar juist mag integreren in je systeem, i.p.v. dat je meer waarde hecht aan wat de buitenwereld erover te vertellen heeft. Want niemand is jou, niemand zit in jouw lijf, we kunnen veel leren van een ander maar het meeste van onszelf. Dus durf jezelf ook eens te zien als je eigen leraar.

Tekst-Stephanie Goossens

Comments are closed.

Back to Top